Bestigning af Mt. Blanc (4808 m), Chamonix, Frankring

5. august, 2005

(Click here to read the story in English )

Jeg er taget til Chamonix med min kæreste Elvira Vaclavik for at bestige Mt. Blanc. Da bjerget kræver god akklimatisering til højden indlogerer vi os i Cosmique hytten (3650m) i en hel uge. Hytteværten er meget forundret: "Hvad vil I lave heroppe en hel uge?!" - det er helt tydeligt at de fleste kun sover her én nat på vejen til Mt. Blanc. Der er dog masser af toppe og ruter at klatre i området, som vi vil bruge på at træne mens vi venter på akklimatiseringen og et vejrvindue. De første to dage er vejret fantastisk og vi klatrer Mt. Blanc du Tacul (4248m) den første dag og Aig. du Midi (3842m) [via Cosmique graten] den anden i perfekte forhold. Vejen til Tacul går via Epaule du Mt. Blanc du Tacul som også er starten på ruten til Mt. Blanc. Vi får således mulighed for at studere ruten til Mt. Blanc i klart vejr, hvilket vi senere kommer til at sætte stor pris på..... Efter de to dage med godt vejr slår vejret om til snevejr og dårlig sigt i to døgn efterfulgt af kraftig vind. I de to dage med dårligt vejr træner vi "self-arrest", sne-ankre, GPS navigation m.m. og beder til at det holder op med at sne! Da det endeligt holder op klatrer vi Pointe Lachenal (3613m) som er en fin lille top der starter med tre reblængder isklatring på ca. 40° is efterfulgt af en kort reblængde på klippe. Isen er perfekt træning til den rute der venter os på Mt. Blanc, hvor især ruten op ad Mt. Maudit er stejl og iset.

Mt Blanc

Nordsiden af Mt. Blanc du Tacul set fra Cosmique graten. Som det ses er der gået en lavine på ruten, hvilket kostede to englændere livet ugen før vi kom. Man blev således mindet om at ruten var alvorlig på trods af den lette sværhedsgrad (PD).

Før musen over billedet for at få udpeget ruten til Tacul m.m.

I de foregående dage har der været en masse diskussioner i hytten omkring forholdene på især Mt. Maudit's nordside efter de pæne mængder sne og den efterfølgende vind: Er faren for laviner for stor? Vejret ser ud til at blive OK d. 5/8 og herefter dårligere og d. 5/8 er samtidigt den sidste dag vi kan lave et top-forsøg inden vi skal hjemad igen. En del bestiger Mt. Blanc du Tacul den 4. august og melder om en del sne, men OK forhold på ruten. Vi beslutter os derfor for at stå op kl. 1:00 den 5/8 og så bedømme forholdene på Mt. Maudit når vi kommer dertil. Ca. 100 andre mennesker tager samme beslutning og der bliver således travlt ved morgenmaden i hytten. Vi tager det stille og roligt og begiver os afsted omkring kl. 2:30. Det er stort set umuligt at overhale folk på vej op ad sporet til Epaule du Mt. Blanc du Tacul, og vi må derfor væbne os med tålmodighed. Vi er super-godt akklimatiseret og i god form, så det føles nærmest som om vi står stille det meste af tiden og venter på de langsomste foran os...... Det går dog stille og roligt opad og da vi når Epaule du Mt. Blanc du Tacul holder de fleste drikke- og tissepause i et område med læ for vinden, hvilket vi benytter til at komme frem i rækkerne.

Elvira på vej op af Mt. Blanc du Taculs nordside. Der er mange mennesker i det enlige spor og det går derfor meget langsomt fremad.

Vi går over plateauet mellem Tacul og Maudit og ser nu kun omkring 4-5 små grupper af pandelamper foran os - de fleste er stoppet ved bunden af nordsiden, mens én gruppe på 3-4 personer er på vej op ad selve nordsiden. Da vi ankommer til grupperne ved bunden af nordsiden er der store diskussioner i gang mellem især de lokale guider. Konsensus er at sneen er for usikker: der hvor vi står er der 10-20 cm vindpakket sne ovenpå et tykkere lag af "sukker-sne", hvilket er en god opskrift på en lavine hvis forholdene er lige sådan oppe på nordsiden, hvor vi kommer i den kritiske zone på 30° - 50° hældning (og hvor der sandsynligvis er mere sne). Efter en del debat bliver de lokale guider enige om at vende om og "nøjes" med at bestige Mt. Blanc du Tacul, mens enkelte andre grupper fortsætter. Elvira og jeg bliver tilbage og kigger lidt på hinanden..... Jeg er helt enig med guidernes vurdering af at forholdene hvor vi står lige nu ikke er gode, men jeg føler på den anden side at det vil være for nemt at give op allerede - vi er jo dårligt kommet igang! Samtidigt er jeg ikke overbevist om at forholdene vil være lige så dårlige oppe på selve nordsiden, hvor bl.a. vinden har været anderledes end her i bunden. Det kan således både være bedre eller værre deroppe, og vi bliver derfor enige om at undersøge sagen nærmere. Først traverserer vi under nordsiden for at komme til højre for de store serac'er og efterfølgende begynder vi at begive os opad. Sneen bliver hurtigt bedre og jeg føler mig sikker nok til at fortsætte fremad. Vi har to store guidede "ekspeditioner" fra Schweiz foran os og de begynder at sikre fremmarchen for deres klienter da det begynder at stejle til. Det går utroligt langsomt og jeg er bare interesseret i at komme ud af lavine- og serac-zonen så hurtigt som muligt, så vi klatrer hurtigt forbi dem. Længere oppe møder vi en franskmand og tre unge børn som vi har spist morgenmad med dagen i forvejen. Vi diskuterer forholdene og bliver enige om at det vi være mere sikkert at gå via Mt. Maudit toppens nord-øst grat fremfor normalvejen ad Col du Mt. Maudit. Varianten er mere eksponeret og graten og selve toppen af nordsiden ser iset ud, men sammenlagt virker det mere sikkert. Her bliver jeg dog virkelig i tvivl - er Elvira erfaren nok til at klatre denne del? Vi vil sandsynligvis ikke kunne sikre det - så et fald vil være katastrofalt for os begge da jeg næppe vil kunne holde et styrt med kun én økse. Vurderingerne flyver igennem mit hovede og i et kort øjeblik er vi mentalt vendt om, men de fire franskmænds optimisme smitter af på os - vi fortsætter.....

Billede af Mt. Maudit's nordside. Pga. sne- og isforholdene valgte vi at gå op over selve Mt. Maudit via nord-øst graten (rød streg) fremfor via normalvejen op over Col du Mt. Maudit (grøn streg).

Før musen over billedet for at se de to ruter (billedet er taget i godt vejr et par dage før vi besteg Mt. Blanc).

Isen oppe på graten er en besynderlig blanding af is og sne og den er ikke helt til at stole på - hver anden økseplacering virker rimelig sikker mens hver anden bare synker i og dermed ikke efterlader den store tillid. Fodarbejdet er således yderst vigtigt og jeg hakker omhyggeligt fodtrin til Elvira dér hvor franskmændene ikke allerede har efterladt gode fodaftryk. Det går fint fremad og jeg er dybt imponeret over Elvira's ro og koncentration. Det står hende tydeligtvis klart at træningen er overstået og citatet "this is what you have been trained for" fra en amerikansk b-krigsfilm skyder gennem hovedet. Situationen kulminerer da vi når is-væggen under toppen af Maudit. Hældningen er vel godt 50° og jeg gentager hovedpunktet fra gårdsdagens træning på Pointe Lachenal: "stå solidt på begge front-points og stødt med den frie hånd mens du slår øksen i - bevæg herefter begge ben op ét ad gangen og gentag så processen - flyt altid kun et punkt ad gangen mens du du holder balancen med de tre andre punkter".

Elvira på Mt. Maudit's nord-øst grat i solopgangen.

Heldigvis er hun så koncentreret om klatringen at hun ikke kigger ned på de overhængende serac'er under os..... Samtidigt efterlader vi langt de fleste af de grupper der ikke allerede vendte om ved bunden af nord-siden - de opgiver at klatre nord-øst graten.

Elvira på Mt. Maudit's nordvæg. Nedenunder ses en række klatrere på nord-øst graten kort tid før de vendte om.

Så står vi på Mt. Maudit - eller rettere en kort & let klippe-reblængde under toppen. Vi får dog hurtigt andet at tænke på end lige at smutte op på selve toppen, da vi temmeligt overrasket kigger direkte ind i en white-out storm...... Fascinerende hvor forskelligt vejret kan være på to sidder af et bjerg - godt nok blæste det på nordsiden af Maudit, men her på sydvest siden er der decideret storm [senere hører vi at der var +60 km/t vind i 4000 m] og den fygende sne stikker som nåle i ansigtet. Det står mig klart at vi ikke kan vende om da isen på nord-væggen ikke er solid nok til at lave abalakov ankre eller holde skruer til abseil og jeg tvivler stærkt på at Elvira er dygtig nok teknisk til at kunne nedklatre den. Der er således kun én vej: op til toppen af Mt. Blanc igennem stormen og så ned ad den teknisk meget lettere Goûter rute på den anden side af bjerget.

De fire franske bjergbestigere i storm og white-out mellem Mt. Maudit og Mt. Blanc.

Franskmanden med de tre unge børn står i samme situation som undertegnede og er enig i at det vil være for farligt at vende om nu. Vi ender således med at følges ad til toppen og heldigvis har han besteget Mt. Blanc ti gange tidligere, så jeg slipper for at skulle guide os gennem white-out'et med GPS'en (hvilket ville tage sin tid da vi jo samtidigt skal tage os i agt for ikke at ryge ud over en kant eller i en spalte.....), så det er en kæmpe hjælp at have ham foran os. Bagved os har vi tre øst-europæer, så selvom vi går som tre uafhængige reblag holder vi alligevel hele tiden lidt øje med hinanden, hvilket er rart situationen taget i betragtning. Først skal vi dog lige ned ad Mt. Maudit's syd-vest side som også er iset og næsten lige så stejl som nord-siden. Vi nedklatrer isen baglæns og lidt længere nede kommer der et lille klippeparti som vi så går over til at nedklatre da det er lettere end isen. Det får os dog samtidigt tæt på kanten af afgrunden mod øst, men heldigvis kan man jo ikke se så langt i et white-out, så Elvira bevarer roen :-) Sikkert nede af syd-vest siden bliver klatringen betydeligt lettere, men til gengæld er vi nu 100% eksponeret for vinden mens vi begiver os nedad mod Col de la Brenva (4303 m). Heldigvis er vinden ikke kold, så vi har ikke problemer med at holde varmen, men da det begynder at gå opad igen begynder Elvira så småt at vise træthedstegn. Ikke underligt når man tager eksponeringen, højden og det mentale pres i betragtning, men samtidigt erkender jeg at vi ikke har været dygtige nok til at indtage væske og energi indtil nu. Jeg tager således hendes del af rebet og alt i hendes rygsæk over i min og vi begynder at holde jævnlige stop, hvor vi indtager sportsdrik og GU (sportsgel). Specielt GU'en virker som en kick-starter og vi får begge fornyet energi.

Syd-vest siden af Mt. Maudit. Før musen over billedet for at se normalruten via Col du Mt. Maudit (grøn rute) og vores rute via toppen af Mt. Maudit (rød rute). Man ser også det klippeparti som vi nedklatrede under toppen af Mt. Maudit for at komme ud på graten.

Samtidigt er det motiverende at kunne begynde at tælle ned: 300 højdemeter tilbage, 200, 100 og endvidere er der nu et klart spor mod toppen det meste af tiden. Pludselig dukker der to englændere ud af tågen og de kan berette at vi kun er 10 min fra toppen, hvilket er fedt at høre. Han siger dog også at det ikke er et sted man har lyst til hænge ud, da det blæser sindsygt meget deroppe - det har han ikke svært ved at overbevise os om! Jeg undrer mig over at de vælger at gå tilbage gennem stormen ad en længere og teknisk sværere rute - men det er jo deres eget valg - vi fortsætter i hvert fald. Endelig får vi lidt held med vejret, da de fire franskmænd pludseligt står i et nærmest guddommeligt lys - vi er ved at komme op over white-out'en.

De fire franskmænd på vej op til klart vejr før Mt. Blanc toppen.

Og som ved magi, klarer det med ét op og vi omsluttes af en fantastisk udsigt over Mt. Blanc. massivet. Det er det mest forunderlige syn at kigge tilbage mod Maudit, da det dårlige vejr er 100% isoleret til Col'en imellem de to toppe - alle andre steder er det klart! Det er sgu noget af det vildeste mikro-klima jeg nogensinde har oplevet, men sådan er det jo i bjergene.

Elvira, godt tiliset, er netop kommet op over det dårlige vejr mellem Mt. Maudit og Mt. Blanc.

Det blæser endnu kraftigere heroppe på top-plateauet og rebet slår en stor bue imellem os. Adskillige gange er jeg stoppet på vejen op fordi jeg har tolket et træk i rebet som om Elvira ikke kunne følge med, for så at konstatere at det "blot" har været vinden der har trukket i rebet! Vi kysser nogle tibetanske bedeflag der er viklet om en stolpe der er banket ned i sneen og tager så de sidste skridt mod det højeste punkt hvor franskmændene venter.

Elvira kysser tibetanske bedeflag på toppen af Mt. Blanc. Toppen af Mt. Maudit ses over hendes højre hånd der holder stolpen og man ser tydeligt det dårlige vejr mellem Mt. Maudit og Mt. Blanc. Det fremgår også at det blæser helt vildt på den sammenbøjede østeuropæer som er på vej op.

Vi udveksler glade håndtryk, tager billeder af hinanden og vender så hurtigt snuden mod Goûter graten. Kl. er 10:00 og vi har således nået toppen på 7,5 time fra Cosmique hytten, hvilket vi er særdeles godt tilfredse med forholdene taget i betragtning.

 

Hans og Elvira på toppen af Mt. Blanc.

Sigten på den anden side af Mt. Blanc er perfekt og vi skal således nu "kun" tænke på at holde balancen på den smalle grat i stormen. Vi minder hinanden om at de fleste ulykker sker på vejen ned og at vi således skal fokusere på at holde koncentrationen på trods af den snigende træthed. Herefter begynder vi at gå nedad. Det er nu særdeles nemt at finde vej og fedt at kigge tilbage på uvejret mellem Maudit og Mt. Blanc og tænke "fedt at vi ikke skal tilbage dén vej". Vi kommer således stille og roligt nedad mod Goûter hytten som vi ankommer til kl. 13:00. Vi har naturligvis ingen reservation og hytten er propfyldt (ikke mindst da folk nu flygter fra Cosmique siden mod Goûter siden pga sne-forholdene på Mt. Maudit), men heldigvis finder hytteværten et par senge til os, så vi får lov til at blive. Det glæder mig enormt meget, da jeg har hørt tilstrækkeligt mange røverhistorier om kæmpe stenfald i klippe-couloiren som skal passeres på vej ned til toget til at vide at den bedst passeres tidligt om morgenen når klipperne stadig sider fast i frosten! Jeg ringer til Cosmique hytten og forklarer at jeg står på den anden side af Mt. Blanc og således først kommer og henter vores ting dagen efter. Han bliver glad for at høre vi er OK - ikke mindst da vi har oparbejdet en betragtelig regning i den forløbne uge :-)

Den spidse grat på vejen mod Refuge de l'Aig. du Gouter. Vallot hytten ses på toppen af klipperne til højre.

Næste morgen begiver vi os således ned ad klipperne til toget. Det er det værste skod-klatring / scrambling jeg nogensinde har lavet (Kullen virker fast i sammenligning), og jeg glæder mig med det samme over at have besteget Mt. Blanc fra den anden side der æstetisk er 1000 gange kønnere. Synd for dem der bestiger Mt. Blanc op og ned ad Goûter siden (hvilket de fleste gør)! Vi har kun et kredit-kort og kan således ikke betale for toget, men vi får lov til at komme med alligevel - ikke alle franskmænd er arrogante! Så går det med kabinelift og tommeltot tilbage til Chamonix, hvor Elvira finder vores hotel mens jeg tager turen op til Aig. du Midi - ned af graten og gletscheren til Cosmique hytten og så tilbage over gletscher og grat til kabineliften på Midi. Jeg ser et kæmpe reblag af gamle japanere der er på vej mod graten og nærmest løber op ad gletscheren for at komme foran dem, men når det lige akkurat ikke. De går selvfølgelig kolde på vejen op ad graten og nogle af dem lægger sig sogar ned på den!!!!!!! Hold kæft hvor er jeg ved at være træt af disse amatører der ingen sans har for det medie de bevæger sig i og/eller deres egne evner! Jeg må således passere dem på graten - ude mod det dybe north-face - solo - jeg beder bare til at én af dem ikke laver en eller anden hjernedød bevægelse som sender mig ned af graten. Heldigvis bliver de bare liggende mens de gisper efter luft og jeg er hurtigt forbi dem og på vej mod det første bad i en uge. Intet er bedre.

Back to mountaineering frontpage

 

Last update: 17-3-2007

© Hans Bräuner-Osborne