His & Hers

Grotto Canyon, Canada

15m, III, WI4

3. januar 2005

Grotto Canyon ligger tæt på Canmore og har en kort (45 min) men utrolig smuk tilgang på et frossent vandløb gennem en canyon med smukke klipper formet af vandløbet. Der er indianer dekorationer malet på klipperne så et skilt ved indgangen beder én om ikke at drytoole på malerierne - fair nok! Området er samtidigt yndet udflugtsmål for adventure turister der går med sømsko ind for at se på herlighederne inkl. de skøre isklatrere - var der nogen der sagde zoologisk have?! Nå, men om ikke andet er man sikker på endnu en oplevelse som i Johnston Canyon - isklatring badet i blitz-lys - jeg begynder at føle mig som Hollywood stjerne........

Grotto Canyon - i baggrunden ses nederste del af Grotto Falls.

Der er fire gode ruter derinde: Grotto Falls (55m, WI3), His (15m, WI4), Hers (15m, WI4), Sketch and Sniff (15m, M6+), Mental Jewelery (15m, M6+). Grotto Falls er perfekt til at træne begyndere og varme op på og de fire andre ruter har kæde-ankre og er således yndede top-rebs fester. Da jeg var derinde med John mellem jul og nytår måtte vi vende om uden klatring da der var propfyldt derinde.

Nu er folk dog rejst hjem og Carsten og jeg har således mere succes. Vi er de første derinde og begynder på Grotto Falls som Carsten fører. Jeg følger efter med mit nyt legetøj: leashless økser - det er mega sjovt så længe man ikke skal føre noget svært!

Hans topper ud på Grotto Falls - leashless på is for første gang!

Bagefter går vi ned og kigger på His og Hers. De er begge graderet til WI4 i guidebogen, der dog også advarer kraftigt om ikke at undervurdere ruterne - adskillige er gået i jorden her, da ruterne er meget tekniske (svære/akavede bevægelser og svære at sikre) i forhold til graden. Jeg vil sige at de teknisk er WI5, men da de er korte er det fair nok at give dem WI4 mht underarms pump ved ankeret!

De to ruter er meget forskellige. Hers består af musrooms og delvist frithængende istapper. His er mere sammenhængende, men har et tag i midten som man skal op over = pump i underarme da ben har svært ved at tage vægt af.

Ruterne His (tv) og Hers (th). His er lidt sværere end Hers da man under normale isforhold skal forbi taget i midten. Til højre for His ligger Mental Jewelery (deler anker) og til venstre for Hers ligger Sketch and Sniff (deler anker).

Jeg synes Hers ser spændende ud, da man vil skulle klatre atletisk, og kaster mig derfor over den. Isen er OK, men først til sidst, hvor jeg når toppen af istappene får jeg placeringer som jeg stoler 100% på. Men det er vildt sjovt og indimellem klatrer jeg også uden økse og jammer istedet med hånden mellem istappe. Bagefter klatrer Carsten ruten i topreb og vi forsøger os begge på Sketch and Sniff i topreb, men kan ikke komme forbi cruxet lige før isen begynder. Det er dog sjovt at lege på ruten med vores leashless økser, men til sidst har vi ikke mere i underarmene og begynder at pakke.

 

Hans nærmer sig top-ankeret på Hers (det sidder øverst til venstre).

Men netop som vi skal til at gå kommer Carlos Buhler styrtende og vi pakker således ud igen. Han kaster sig straks over His som han klatrer utroligt smukt og overbevisende - se billed-serien.

Carlos i starten af His

 

 

Utraditionelt no-hands-rest!

 

 

 

 

Carlos gør klar til at klatre cruxet - at komme forbi overhænget.

Bagefter renser jeg ruten i topreb. Der er ikke meget tilbage i armene efter drytoolingen på Sketch and Sniff og det pumper vildt i underarmene da jeg skal over hullet i midten. Det hjælper dog gevaldigt at bridge over på klippen og jeg kommer da op til ankeret. Jeg nedklatrer til højre og sætter en directional skrue så Carlos kan lege på Mental Jewelery i topreb.

Ruten blev pludselig til mix-rute med bridging på klippen.

Som prikken over i'et fører Carlos Sketch and Sniff så Carsten og jeg kan se hvordan cruxet skal passeres.

Vi skulle have gået længere over mod isen..... Well, maybe next time!

Carlos fører mix-ruten Sketch and Sniff (M6+) til vestre for Hers (samme anker),

hvor han netop har passeret cruxet (= klipning af bolten tv for hans venstre knæ).

 

Tilbage til Canada2005 forside

 

Last update: 20-1-2005

© Hans Bräuner-Osborne